Laminaatvloeren en contactgeluidsisolatie

Zo ongeveer eens per week krijgen we een vraag over de toepassing van een harde vloerbedekking in appartementen of in een flatgebouw. Dan hebben de bovenburen een nieuwe harde vloerbedekking gelegd, bijvoorbeeld een laminaatvloer. Daardoor zijn de loopgeluiden opeens hoorbaar.

In de veel woongebouwen is de toepassing van een harde vloerbedekking verboden, tenzij de vloer wordt gerealiseerd op een ondervloer met een voldoende demping voor contactgeluid. De eis die daaraan wordt gesteld is meestal +10 dB, of ook wel +12 of +15 dB. Anders gezegd, door de toepassing van een goede ondervloer moet de totale geluidsisolatie met 10 dB verbeteren.

Bij ondervloeren worden veel vage kreten gebruikt. Dat kunnen zijn:

“Het in de ruimte geproduceerde geluid neemt af met +12 dB”

Bedoeld wordt dat in de ruimte, waarin de vloer wordt gelegd, het geluid als gevolg van het lopen op de harde vloerbedekking kan afnemen. Dat is mooi voor de bewoner zelf, maar dat is verder niet relevant voor de geluidsisolatie van zo’n ondervloer naar de benedenburen.

“Contactgeluidsisolatie +18 dB (Geschikt voor een houten ondergrond op de benedenverdieping)”

Voor deze vloer wordt bij een bekende bouwmarkt reclame gemaakt met +18 dB. Maar dus alleen op een houten ondergrond op de benedenverdieping. Voor wie moet deze vloer dan naar beneden isoleren? Een onmogelijke situatie dus.

“De ondervloer heeft een certificaat!”

Dat is mooi. Maar blijkt daar ook uit, dat de contactgeluidsisolatie voldoende is?

“De contactgeluidsisolatie verbetert met 16 dB”

Uit een productcertificering blijkt dat de contactgeluidsisolatie met 16 dB is. Dat kan theoretisch ook kloppen, dat blijkt wel uit de meegeleverde meetrapport met de onderstaande grafiek.

Laminaatvloeren en contactgeluidsisolatie

Twee kanttekeningen bij deze grafiek. Ten eerste kan het ook hier gaan om het loopgeluid in de kamer zelf, en niet bij de benedenburen. Ten tweede blijkt uit deze grafiek dat de geluidsdemping vooral hoogfrequent is. Maar de geluidsdemping is in de lagere frequenties (rond 250 Hz) zelfs 0 dB.
Uit metingen van het NAA blijkt dat de contactgeluidsisolatie in de lagere frequenties bepalend kan zijn. Zoals blijkt uit de onderstaande grafiek met de gemeten waarden, vergeleken met de normwaarde (rode lijn), kan de contactgeluidsisolatie zich goed voordoen bij de lagere frequenties (rond 250 Hz).

Laminaatvloeren en contactgeluidsisolatie

Uit dit voorbeeld blijkt wel dat de ondervloer met een isolatiewaarde van gemiddeld 16 dB in deze situatie nauwelijks effect heeft.

Voor een goede ondervloer is voldoende dikte en een blijvende, verende kwaliteit erg belangrijk. Staar je niet blind op de productinformatie of andere certificaten, die verwarrende informatie kunnen geven, maar kies voor een serieuze en goede ondervloer! Let daarbij op meetresultaten van recente normen (NEN-EN-ISO 140-7 / NEN-EN-ISO 10140-3:2015 / 717-2) en op de juiste meetgegevens. De minimaal 10 dB moet gelden voor de delta Llin waarde.

Ook is het goed om te weten dat een eenvoudige laminaatvloer niet geschikt is om te gebruiken in combinatie met een goede, verende ondervloer. Een goedkopere laminaatsoort zal beschadigen wanneer de vloer teveel kan bewegen. De combinatie van vloer en ondervloer moet dan zeker zorgvuldig worden afgewogen.

Update eerder artikel van 18 februari 2014